söndag 23 maj 2010

Stickorna får vila...


...och låta symaskinen jobba lite istället.
Det vill hellre sys är stickas nu när det känns lite somrigt ute. Garnet blir så varmt mellan fingrarna och jag har lite slut på inspiration och idéer till stickningen just nu. Då blev de här två alstren till. En stor väska att ha på picknick eller till stranden. Sydd i akrylatväv, somrigt röd med stora vita prickar, som förhoppningsvis ska tåla att bli lite blöt.
Beskrivningen hittade jag i en handarbetsbok från 70-talet.

Det blev också sytt en tygkasse i plastkassemodell. Den här är fodrad och det blev inte helt bra, lite tjockt och klumpigt så nästa blir i enkelt tyg med snedslå runt alla kanter istället. Modellen var annars väldigt bra och bekväm att bära hem varor i. Ja, det har redan provats!

Jag får fortsätta sy ett tag och vänta på att sticklusten och inspirationen ska återkomma. Istället får jag titta och njuta av alla era bloggar så länge.
Ska nog inventera mitt pysselförråd så kanske något roligt dyker upp.

måndag 10 maj 2010

Prinsesstårta


Ett litet prov bara...
Istället för en jordgubbsmössa tänkte jag prova att göra en prinsesstårtsmössa och så här blev den!
Inte helt perfekt, måste nog jobba på mönstret lite. Jag har stickat efter ett jordgubbsmönster men fortsatt med vita prickar istället för det gröna. Och så har jag gjort en liten ros istället för "kvisten".
Mönster: halvimproviserat i minsta stl efter jordgubbsmössa
Garn: Flox från marks & kattens, 100% bomull. Rosen i m&k ekobomull
Stickor: Rundsticka och strumpstickor nr 3. Virknål 3 till rosen.

onsdag 5 maj 2010

Ett stycke kofta...


...fick jag färdigt igår kväll. En riktigt mysig och fluffig sådan. Jag är helnöjd med den. Varm och go´, passar perfekt att mysa med i soffan på kvällen.
Koftan är stickad i "natur uld", svart, på stickor 9 (8 till resårkanterna). Åtgång ca 800g, så den väger en del. Det tog ca en vecka från garnköp till färdigt plagg och det är nog rekord för mig, på något som är större än vantar och mössor. Knapparna är ett gammalt loppisfynd.

Jag har också hunnit knåpa ihop ett par andra saker, som den här:

en liten gömma...


...som ser ut så här när man öppnar,

och så här.
En nålbok efter gammal förlaga från Dalarna. Jag hittade beskrivningen i Hemslöjden nr 6/02. Min är gjord av olika vadmals- och kläde-rester, samt ett blommigt bomullstyg som kantband. Allt sytt för hand med vaxad lintråd. Det blev sambon som fick denna, han hade fler hemlösa nålar än vad jag hade.



Så till sist ett grytunderlägg virkat av trasor. Jag blev så inspirerad när jag läste senaste numret av vävmagasinet, där det var en del "traspyssel" som inte kräver vävstol. Det var bara att rota fram lite trasor och en lagom virknål (en 6:a hade jag) och köra igång. Jag har virkat på känn med fasta maskor och ökat där det passar så den skulle bli platt. På sista varvet gjorde jag några luftmaskor så det blev ett litet hål att hänga upp den i om man nu vill det.

Nu ska det göras riddarkläder till sonen som ska på maskerad.
Ha det gott!